SZÍNTÁPLÁLKOZÁS ÉVSZAKVÁLTÁSKOR https://www.youtube.com/watch?v=Os4hNVqwF1M

A Keleti Regenerációs Filozófia, 5 Elem Tana
SZÍNTÁPLÁLKOZÁS ÉVSZAKVÁLTÁSKOR

Mi, európai emberek többnyire azt esszük, ami ízlik, amit szeretünk. Ezzel szemben a kínaiak sokkal tudatosabbak, a szervezetük igényét szolgálják ki, azaz a különféle élelmiszerrel a szervrendszereiket táplálják. Mit is jelent ez?
REGENERÁLÓDNI vagy DEGENERÁLÓDNI?
2 út áll előttünk, választhatsz, neked melyik a szimpatikusabb?! A regeneráció azt jelenti, újjászületés, az eredeti, “ép” helyreállítása. Abból épül a szervezet, amit kap. Avagy az leszel, amit eszel – egy kicsit másképp.
mindig van választási lehetőségünk!
Az ember nem meghal, hanem megöli magát.( Senecca)

A mesés Kelet egészsége
Távol-Keleten az évezredek során azt tanulmányozták, hogy különféle gyógynövények hogyan befolyásolják a főbb életfunkciókat.

Céljuk, hogy a szervezet külső és belső harmóniáját megőrizzék, egyensúlyt hozzanak létre, amivel megelőzhetőek a betegségek kialakulása.

Ezek a – főként – tápláléknövények segítik az egészség fenntartását. Mind a mai napig nem ismerik a kínaiak azt a szót, hogy “betegség”, ahelyett “éhezik a szervezet” kifejezést használják. Elsősorban nem gyógyítanak, hanem megelőzik a baj kialakulását.

Kínában 5 évszak van (tavasz, nyár, nyárutó, ősz, és tél). Ilyenkor elmennek az orvoshoz tanácsot kérni, hogy hogyan tudják megőrizni az egészségüket és csak akkor fizetnek, ha ez sikerül. A kínai császári palotában még szigorúbb rendszer uralkodott: ha a császár betegségben meghalt, orvosát vele együtt temették el!
Többezer évvel ezelőtt a Sárga Császár uralkodása alatt már aszerint kezdték rendszerezni a növényeket, hogy miképpen hatnak a szervezetre, 3 nagy csoportba osztották őket: mérgező-gyógyító-és tápláléknövény. Minimum száz év megfigyelés és tapasztalás után kerülhettek csak be a Kínai Sárga Nagykönyvbe.

Megfelelő arányban és sorrendben adagolva és összekeverve a különféle növények segítik a szervezet regenerálódását, azaz egyensúlyát. Így ismételten képes a szervezet tisztulni, érzékelni, irányítani és mindent előállítani, amire épp szükségünk van a jó működéshez.

Mekkora különbség van aközött, hogy a saját szervezetünk maga állítja elő a szükséges anyagokat vagy kívülről visszük be, helyettesítve ezt a funkciót. (pl. inzulin vagy különféle hormonok, kollagén…)

A számtalan gyógynövény közül mi is használunk egy párat.Közismert például a petrezselyem vízhajtó-és étvágygerjesztő hatása + C vitamin tartalma, a fokhagyma keringést serkentő, antibiotikumként használható vagy a sárgarépa magas karotin tartalma, ami a látást segíti.

Kínában a taoisták 5 fő testfunkciót ismertek, az öt alapelem elméletének megfelelően. Szerintük a szervezetünket ez az 5 fő rendszer szabályozza, melyek egymással is szoros (építő-és korlátozó) kapcsolatban állnak.

Ezek a következők:
TŰZ elem = Hormon- és Idegrendszer (szív, vékonybél, szex, klimatikus energiák, nyelv)

FÖLD elem = Emésztőrendszer (gyomor-lép-hasnyálmirigy, száj, nyálkahártya)

FÉM elem = Légzőrendszer (tüdő,vastagbél, bőr, orr)

VÍZ elem = Keringési rendszer (vese, hólyag, csontsűrűség/Ca anyagcsere, fül, vérkeringés, nyirokérrendszer)

FA elem = Immunrendszer (máj, epe, izületek, szem)

Fontos szempont volt még, hogy évszakváltáskor azokat a színeket és ízeket ették, amivel segítették a szóban forgó funkciók működését (funkcionális élelmiszerek!)

Vélemény, hozzászólás?